Автоматичен часовник

Под  автоматичен часовник се разбира часовник (ръчен или джобен), разтегателната пружината на който се навива с естествените движения на човешката ръка. Това става най-често посредством дисков маховик (ротор), който се върти при движение и така, че часовниковият механизъм се захранва постоянно с кинетична енергия. Роторът често е със сферично лагероване и при движения на корпуса на часовника спира въз основа на инерционната си маса и сила на тежестта. Тук един въртящ момент действа върху механизма за навиване. Практическо предимство в сравнение с часовниците с кварцов механизъм – не са необходими батерии.

Посиняване

Оксидация на стоманени елементи, особено на стрелките. Полираните по-късно части се излагат на термичен процес до тогава, докато се постигне типично син оттенък. В зависимост от това, как пада светлината, материалите с термообработени повърхности сменят цвета си от черно до синьо.

Спирала Бреге

Разработена от Абрахам Луи Бреге спирала, която при трептене/люлеене на баланса не премества центъра си на тежестта. Освен това Абрахам Бреге изобретява наред с Tourbillon и Parachute – амортизация (противоударно устройство)

Хронограф

Часовник с функция стоп (chronos =време, grapho =пиша, “записвач на времето”) и спиращ механизъм в комбинация с традиционен (ръчен) часовник. Често механичното спиращо устройство е на ръчен часовник за измерване на малки времеви интервали. Хронографите измерват времето на спиране предимно в период от 30 минути, 12 или 24 часа и то с точност до една хилядна от секундата.

Хронометър (гръцки: измервател на времето)

Много прецизни часовници, чиято точност се удостоверява със специален сертификат на Института за изпитване на часовници. Хронометри, които на базата на своите точни резултати при измерване на времето издържат официалните изпитания, могат да се нарекат часовници. Различните изпитания на хронометрите продължават до три седмици. Ако при тези продължителни изпитания не бъдат превишени определени предписани отклонения при работа, Институтът за изпитване на часовници издава така нареченото удостоверение за работа на хронометъра.

Индикация на датата

Показване на ден, седмица или година. В редки и скъпо струващи случаи се отчитат променящата се продължителност на месец февруари и високосните години (вечен календар).

Дигитална индикация

Показване на времето, където индикацията не се осъществява традиционно със стрелки, а изписаните върху диск числа се появяват в един прозорец на циферблата.

Дигитален часовник

Още в ранния 19 век са били изработвани часовници, където за индикация на времето вместо стрелки били използвани плочки с цифри. При днешните модерни дигитални часовници като например на Casio, индикацията на времето се осъществява посредством течен кристал (LCD) или светодиод (LED).

Дисплей

Обозначение за циферблат с електронна, дигитална или бинарна индикация на времето.

Висококачествена стомана

Неръждаема, устойчива на киселини най-често немагнитна стомана (в зависимост от дяла на стоманата), която днес се използва изключително при висококачествените часовници. Висококачествената стомана е най-често сплав от никел, хром, молибден, волфрам и части желязо. Часовници от висококачествена стомана вече над 70 години се изработват успешно от часовникарската индустрия.

Регулиращ пръстен

Въртящ се пръстен на външния край на корпуса, който често служи за определяне на допълнително измервани стойности. Това например може да бъде световното време, измерване на времена на потапяне или изчисляване на скорости.

Вечен календар

Календарна механика, която отчита променящата се продължителност на месец февруари и високосните години. Днес тази механика се среща само при швейцарски часовници с изключително качество.

Пружина

Тази разтегателна пружина служи за акумулиране на енергията на часовниковия механизъм при навиване.

Барабан

Тяло с формата на цилиндър – там се намира задвижващата пружина.

Прецизна настройка

Инструмент за регулиране скоростта на хода, когато часовниковият механизъм е в движение. Най-често ходът на часовника се регулира в много малки стъпки чрез завъртане на един диск (+/-)

Fly-Back (Flyback)

При часовници Flyback (хронографи) чрез задействане на един бутон по време на дадено измерване на времето, всички индикатори отскачат веднага на нула. След това автоматично веднага се задейства ново механично измерване.

Отклонение на хода

На базата на разнообразни въздействия на околната среда като температурни колебания, земно притегляне, респ. положение на часовниковия механизъм, ходът на механичния часовник да стане неточен. Отклонението в хода описва разликата между два измерени хода. Отклоненията в хода при часовници с кварцов механизъм са между една и пет секунди на ден. При механични часовници както и при автоматичните часовници отклоненията в хода са между десет и 60 секунди на ден е зависимост от типа на часовниковия механизъм (голям часовник, ръчен часовник, джобен часовник), навиците при носене и други влияния като горещина, студ, магнитни полета, вибрации, състояние и др.

Запас от ход

Максимално време на работа на даден механичен часовник след като е бил навит до край. Най-често запасът от ход е няколко дни.

Корпус

Облицовка, защита и украшение на часовниковия механизъм от различни материали като например платина, злато, сребро месинг, висококачествена стомана, титан или пластмаси.

Guillochieren

Означава шарка най-често върху циферблатите (украсяване със симетрични, вълнообразни преплитащи се или кръстосващи се линии). Гравиране на метал с едно такова устройство създава оптически много привлекателни геометрични линейни шарки. Този метод се практикува в Европа от над 150 години.

Ръчно навиване

Разтегателната пружина се обтяга на ръка с помощта на коронката.

Индикации

Всички наред с показването на времето (часове, минути, часове) налични индикации като календар, фази на луната или времената на други часови пояси.

Часовник с календар

Ръчни часовници с показване на датата. Често едновременно се показват деня от седмицата, месецът и годината.

Калибър

По-рано често обозначение за размерите на часовниковия механизъм, днес се използва често като обозначение на типа часовников механизъм.

Малка секунда

Една индикация на секундите, която не е в центъра на циферблата.

Компликация

Часовникови механизми с допълнителна механика като механизъм за отбелязване на часа чрез удар, календар, повторение, хронограф или будилник.

Корона

Монтирано на корпуса рифеловано колело за настройване на часовото време (или други индикации като дата, втора часова зона). И при часовниците с ръчно навиване за навиване на разтегателната пружина.

Lünette (пръстен)

Пръстен от метал е приспособление, в което стъклото на часовника е положено за защита на стрелките и на циферблата. Той е важна част от корпуса на часовника. Този декоративен пръстен може да е свързан неподвижно с корпуса или пък може да се върти (водолазни часовници)

Механичен часовник

Класически тип часовник с механична трептяща система. Виж и автоматичен часовник.

Минерално стъкло

При часовници с индикация на фазите на луната една стилизирана луна преминава през фазите на луната в един сектор от прозореца. Като фаза на луната се обозначава един период от време на повторение на луната в нейната орбита около планетата Земя. Една пълна обиколка трае средно 29,5 дни – тоест почти един месец. Различаваме пълнолуние, намаляваща луна, новолуние и нарастваща луна.

Кварцов часовник

Часовников механизъм обикновено без механични елементи като пружина, баланс и спусък. В един кварцов часовник  кварцов кристал се привежда в трептение с електрическа енергия от батерия или акумулатор. Предимство в сравнение с традиционните механични часовници е много голямата точност и малкото заемано място.

Вспомагателна стрелка

Монтирана в центъра на механизма на хронографа спомагателна стрелка, с която се обхващат интервали от време, без първичната стрелка за секундите да трябва да спира. Тази техника често се използва при изработката на много скъпи часовници.

Регулатор

Тук като характерен елемент доминира минутната стрелка. Стрелките за часа и секундите се въртят не централно, обикновено в малки полета на циферблата.

Регулиране

Прецизна настройка и сверяване на един часовник с механична система на трептене.

Стъкло от сапфир

Синтетично стъкло с най-добрите параметри за твърдост и много голяма устойчивост на драскане (9Mohs), което може да бъде надминато сами от диаманта.

Хронограф с плъзгащо се зъбно колело

Класически хронограф, при който функциите като старт, стоп и нулиране се управляват от едно плъзгащо се зъбно колело. Тази скъпо струваща занаятчийска изработка днес се изпълнява само в редки случаи. Часовници с тази, разпространена през 40-те години механика, са много желан обект за колекционери.

Спомагателна стрелка

Този вид хронограф се нарича „скачаща секунда”, един пример за това е вспомагателната стрелка (Rattrapante). Втора голяма стоп-стрелка се задържа, за да спре даден интервал от време, при освобождаване тя „скача” на положението на другата стоп-стрелка и продължава в синхрон с нея. Така могат да се обхванат няколко интервала от време. Този вид часовници изчезва от пазара преди около 40 години и след представянето им на пазара от Blancpain през 90-те години изживяват своя ренесанс при много други производители.

Скелетна орнаментика

За да се предаде на часовника филигранна и претенциозна оптика, в определени елементи като циферблати например се оставя празно място така, че да стане видим даден художествен орнамент. Особено скъпа е тази техника при хронографите, тъй като те имат многобройни механични части. Такъв вид часовници често са изработени и с фини гравюри като допълнение.

Камъни (английски Jewels)

Синтетични рубини, които намаляват триенето на колелата без да се използват смазки.

Секундомер

Уред за измерване на времеви интервали. Използва се много често в спорта или за навигация.

Противоударно устройство

Специално фиксирани лагери (камъни) на вала на баланса способстват за това, чувствителните елементи да не се повреждат при силни удари на часовника. Най-често срещаното противоударно устройство е Incabloc.

Swiss Made

Даден часовников механизъм е швейцарски само тогава или може да носи известния подпис Swiss Made, ако е монтиран и проверен в Швейцария и съставните части швейцарско производство без оглед на разходите за монтиране съставляват най-малко 50 процента. Важни швейцарски часовникови механизми са например тези на ETA, ISA, Breguet, Piguet, или Lemania.

Тахиметър

Една скала за измерване на скорости. За тази цел на отсечка от един километър времето се спира и от тахиметричната скала се отчита скоростта. Например – при 100 км/ч 1000 метровата отсечка за измерване ще бъде измината за 36 секунди. Английските тахиметри са на базата на единицата миля Mph.

Водолазен часовник

Часовници, при които водонепропускливостта е решаваща и понякога и жизнено важна. По правило тези часовници са водонепропускливи до най-малко 100 метра дълбочина. Но и възможността за отчитане при лоша светлина и пръстен, въртящ се само в едната посока за настройване на времето за гмуркане играят голяма роля в този спорт.

Tourbillon

Часовник с единствена по рода си  въртяща опора, която балансира неравности в тежестта и вследствие на това отклонения от номиналните параметри, обусловени от гравитационната сила. Тази легендарна и новаторска конструкция е развита от гения на часовникарството Louis Breguet.

Баланс

Синхронизиращ маховик, който прави възможно равномерното предвижване на стрелките посредством зъбчатия механизъм. Публикуван от Christian Huygens (1629-1695), обикновено колелообразен регулатор на движението със собствени трептения и спирална пружина, който първо дава възможност за конструирането на преносими часовници с голяма точност.

Кутия за часовници

Кутиятат за часовници е устройство, което на първо място служи да поддържа работата на автоматичния часовник в движение като по този прави излишни ръчното навиване и досадното сверяване. Друго предимство на кутията е защитеното и представително съхранение на ценни автоматични часовници. Поставен на това устройство, часовникът се движи надясно, наляво или в двете посоки около оста си. По същия се движи и върти един автоматичен часовник, когато го носим на ръката си.

Часовник, показващ времената на цялата земя

Устройство за измерване на времето или часовник, показващ едновременно няколко или всички времеви пояси на света на различни места.

Стрелки

Обикновено монтирана в центъра на циферблата двойка от метал, дърво или пластмаса, показваща часа с връх. Две стрелки в един часовник са се утвърдили от 17 век и до днес (с малко изключения като например Nomos).

Часовник, показващ времевите пояси

Часовници с най-малко два циферблата, при които обикновено едновременно се показва времето на различни времеви зони.

Централна секунда

Секунда, показана точно в центъра на циферблата

Цифри

При първите циферблати са били използвани преди всичко римски цифри за показване на времето. Едва от средата на 17 век все по-често започват да се срещат римски цифри за индикация на часовете както и арабски за индикация на минутите.

Циферблат

Кръгъл или овален, понякога и правоъгълен. Равна повърхност, поместена в корпуса на часовника за показване на часовете, минутите и секундите.

Разтегателна пружина

Метална пружина, която чрез ръчно или автоматично навиване акумулира подадената в барабана на часовника енергия за часовниковия механизъм.

Котвен ходов механизъм

Посредством този ходов механизъм точността на преносимите часовници може значително да се повиши. Днес този механизъм е монтиран в почти всички механични ръчни часовници. Функция: ходовото колело подава на котвата импулс за движение. Докато единият край се движи напред, другият край зацепва в зъбите на ходовото колело. По този начин се получава непрекъснато движение – сравнимо с люлка.

Навиващ вал

Вал, на който се намира короната за навиване и за настройка на стрелките, показващи часа и минутите. Най-често той е монтиран на външния край на короната и установява връзката към часовниковия механизъм. Често с него се настройва и датата.